Razboiul nevazut al Ungariei cu Transilvania

O istorie pe care nu ar trebui s-o uitam niciodata 

In 2018 vom sarbatori Centenarul Marii Uniri de la Alba-Iulia, insa Ungaria și organizatiile etnicilor maghiari din tara noastră nu au recunoscut Romania Mare pana acum. Ungaria a incercat sa ocupe Transilvania in anul 1919, cu sprijinul Rusiei sovietice, dar Armata Romana a caștigat razboiul, a ocupat inclusiv Budapesta și la 4 august 1919 a eliberat Ungaria de sub cizma bolsevica. 

Dupa Tratatul de la Trianon, din 4 iunie 1920, Ungaria a reușit în urma „Procesului optanților” să obtină despagubiri substantiale din partea Romaniei pentru imobilele din Ardeal care au intrat in proprietatea Statului Roman. Mai tarziu, cu sprijinul Germaniei hitleriste și al Italiei fasciste, în urma Diktatului de la Viena, din 30 august 1940, Ungaria a dobandit o mare parte din Transilvania, pana la 25 octombrie 1944 cand Armata Romana, a eliberat pamantul romanesc de sub teroarea hortista. Dupa lovitura de stat din decembrie 1989, la care autoritatile de la Budapesta au avut o contributie insemnata, fiind direct coordonate de la Kremlin,impreuna cu bisericile maghiare și organizațiile etnicilor unguri din Romania au inceput sa revendice proprietati, terenuri, paduri. 



Pana in prezent, Ungaria prin numeroase persoane juridice si persoane fizice reușit sa obtina 30%-40% din proprietatile imobiliare din Ardeal, iar prin aplicarea ultimei Legi de retrocedare a Guvernului Ponta II se va ajunge in anii 2014-2015 ca peste 50% din aceste proprietati sa nu mai apartina Statului Roman. Imediat dupa anii 1990, Ungaria a inceput o politica de acordare a cetateniei maghiare romanilor din Transilvania, foarte multi etnici romani avand astazi dubla cetatenie, ceea ce indrituieste autoritatile maghiare sa solicite retrocedari fara temei. 

Ungaria doreste sa ceara Comisiei Europene și Parlamentului European aplicarea principiului autodeterminării popoarelor ! De aici si pana la autonomie mai este doar un pas. Principala cale folosita pentru dobandirea ilegala de imobile din Ardeal o constituie așa-zisele retrocedari in natură, de fapt o naționalizare mascata catre Ungaria a mii de cladiri, milioane de hectare de paduri și terenuri agricole din proprietatea poporului roman si a Statului Roman, cu sprijinul UDMR, aflat de 20 de ani la guvernare. UNIREA Tensiunile romano-maghiare au marcat intreg secolul XX si continua si astazi După Tratatul de la Trianon, din 4 iunie 1920, Ungaria a actionat si a reusit sa obtina despagubiri din partea Statului Roman pentru toate imobilele pe care le-a avut in proprietate Statul ungar în Ardeal, pana la 1 Decembrie 1918, precum si pentru optanții unguri. Sub aceasta denumire de optanti sunt cunoscuti acei cetațeni romani de etnie ungara care, după Tratat, au optat pentru cetatenia Ungariei si au parasit Romania. In total au fost 367 optanti care au depus reclamatii la Societatea Natiunilor și au deschis procese cerand despagubiri pentru imobilele lor care au intrat in proprietatea Statului Roman dupa Marea Unire. 


La propunerea Consiliului Societatii Natiunilor s-a format Tribunalul Arbitral romano-ungar de la Paris, unde a avut loc procesul optantilor unguri, in perioada 1923-1930. Diferendul dintre Ungaria și Romania a fost analizat și prezentat de catre Nicolae Titulescu, ministrul de Externe al Romaniei. Acum 90 de ani, Titulescu a subliniat ca Ungaria pretinde „plata în aur a despagubirilor”, iar optantii unguri puteau sa-și pastreze bunurile imobile in cadrul legilor romanesti, dar nu au facut-o, acceptand sa fie despăgubiti. In urma negocierilor s-a decis ca plata despăgubirilor stabilite de Tribunalul Arbitral de la Paris se face din Fondul Agrar deschis in Elvetia, la o banca din Basel, de catre Statul Roman. Incepand cu anul 1931 sumele destinate despagubirilor către Ungaria și optanții unguri au fost evidentiate in Bugetul de venituri și cheltuieli al României. După unele surse, suma despăgubirilor s-a ridicat la echivalentul a peste 100 tone aur pur (de 24 carate), iar după alti cercetători la circa 600 tone aur pur. Asadar, in concluzie, Statul Roman a platit cu varf si indesat litigiile optantilor maghiari si a Statului Ungar. 

 Dar iata, ca dupa mai bine de 80 de ani de la plata despagubirilor catre Ungaria și optantii ei, precum și după deschiderea arhivelor pe aceasta tema, guvernatorul Bancii Nationale, președintii și premierii Romaniei, ministrii de Finante si directorii S.R.I. și S.I.E., precum multi academicieni si istorici cunosc suma totala a platilor facute pentru imobilele care au apartinut Ungariei si ungurilor pana in 1918, in Ardeal si totusi au tacut chitic… 


A venit vremea ca poporul roman si autoritatile sa analizeze din nou, temeinic si in spiritul adevarului istoric si sa afirme fara echivoc ca toate retrocedarile post-decembriste catre bisericile maghiare si numeroase alte persoane juridice si fizice ungare sunt ilegale. hortistii intra in baia mare Trebuie retinut: In perioada 1940-1944, dupa Diktatul de la Viena, autoritatile maghiatre au falsificat toate cartile funciare din Ardealul ocupat și au inscris, din nou, în proprietatea celor care au fost despagubiti din Fondul Agrar toate imobilele pe care le-au avut în timpul Imperiul habsburgic. După 6 martie 1945 comunistii evrei și unguri din Romania nu au confiscat sau naționalizat bunurile imobile și mobile ale bisericilor maghiare, nici ale evreilor și ungurilor, ci pe cele ale romanilor și Bisericilor Ortodoxa și Greco-Catolica. Atat in perioada interbelica, dar mai ales în timpul socialismului nu s-au actualizat cele mai multe carți funciare din Transilvania, nefiind inscrise modificarile intervenite în privinaa proprietarilor. 

Prin Legea nr.260 din 4 aprilie 1945, toate inscrisurile in carțile funciare efectuate in perioada 1940-1944 au fost declarate nule de drept ! In foarte multe carti funciare nu au fost operate radierile corespunzătoare. În vara și toamna anului 1944 o mare parte din arhivele localitatilor din Ardeal au fost duse în Ungaria, iar cele rămase in Romania se incearcă de catre U.D.M.R. sa fie luate de la Arhivele Statului Roman și trecute la bisericile maghiare pentru a nu se descoperi lantul de infractiuni prin care Ungaria și alte persoane juridice și fizice maghiare au nationalizat sau au fost improprietarite cu peste 30% din cladirile, terenurile agricole și padurile din Ardeal. Un exemplu edificator, este cel al retrocedarii, de fapt al improprietăririi Bisericii Reformate din Sfantul Gheorghe cu cladirea Colegiului „Szekely Miko”. 

In decembrie 2010, D.N.A. Brașov i-a trimis în judecată pe Attila Gabor Marko, fost subsecretar de stat la Oficiul Regional pentru Relatii Interetnice din cadrul Ministerului Informatiilor Publice, Tamas Marosan, reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardeal și Silviu Clim, fost consilier juridic in cadrul Ministerului Justitiei fiind acuzați de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave. Acuzatii au întocmit, în 14 mai 2002, documente false din care rezulta ca imobilul a fost în proprietatea Bisericii Reformate din Sfantul Gheorghe si au acționat pentru ca el să fie restituit Eparhiei Reformate din Ardeal.In aprilie 2002, Ministerul Administratiei Publice a precizat ca imobilul respectiv nu poate fi retrocedat în baza O.U.G. nr.83/1999. 


Retrocedarea s-a facut în baza unui extras fals de carte funciară. Procurorii au stabilit că inculpatii au prejudiciat Statul Român cu 1.300.000 euro. Judecătoria Buzau i-a condamnat, în iulie 2012, pe inculpati la trei ani de închisoare, din care pe Attila Gabor Marko și Tamas Marosan cu executare, iar Silviu Clim cu suspendarea executarii pedepsei. Dar intrucat Primaria Sfantul Gheorghe nu s-a constituit in parte civila, fiind condusa de catre oamenii UDMR, procesul a fost amanat. După 23 august 1944 și în baza art.8 din Conventia de armistitiu semnata la Moscova, bunurile reprezentand proprietatea Ungariei și Germaniei de pe teritoriul Romaniei au fost sechestrate si, în baza Legii nr.91 din 9 februarie 1945 au fost puse sub supravegherea Casei de Administrare și Supraveghere a Bunurilor Inamice (C.A.S.B.I.). 

Aceste bunuri nu au fost confiscate de regimul comunist și, ca urmare, nu pot face obiectul retrocedarilor catre Ungaria și Germania. Vicepremierul Romaniei, Liviu Dragnea, cunoaste situatia retrocedarilor ilegale de imobile din Ardeal, inclusiv teroarea la care sunt supuși multi angajati ai primariilor, dar…tace şi nu actionează. Improprietărirea ilegală a Ungariei, bisericilor maghiare si a altor persoane juridice și persoane fizice ungare cu mii de cladiri istorice și milioane de hectare de terenuri agricole și paduri are drept consecinta transformarea instiututiilor Statului Roman in simpli chirias care platesc chirii anuale de peste 10.000.000 euro. tinutul-secuiesc1 

Ce ar trebui sa faca un guvern responsabil? Sa suspende, aplicarea tuturor actelor normative referitoare la retrocedări. Sa solicite Parchetului și Direcției Naționale Anticorupție sa cerceteze penal toate persoanele implicate in retrocedarile ilegale referitoare la imobilele pentru care Statul Roman a platit despagubirile din Fondul Agrar. Sa informeze Parlamentul, convocat in sesiune extraordinara, in legatura cu politica Ungariei sustinuta de bisericile maghiare din Romania vizand retrocedarile/nationalizarile de cladiri, terenuri agricole și paduri din Ardeal.