Ce ascunde in chilotii cu margaritare Swarovski, ilustrul creator Catalin Botezatu?

Cine mai stie astazi, ce povara duce in spate, inventatorul chilotilor cu strasuri Swarosvski? Pentru ca nu l-a mai deranjat nimeni, in ultimii ani, marele creator de lenjerie masculina, pozeaza astazi, intr-un prosper si prea relaxat om de afaceri, o prezenta mondena indispensabila televiziunilor comerciale...Dar, fiind blestemati cumva sa ne pierdem un timp, prin catacombele tranzitiei romanesti, sa ne delectam putin, eliberand secheletii din fisetul marelui creator de moda, pentru femeile, indiferent de sex...


Numele simpaticului nostru mitoman erotic apare cu seriozitate intr-unul dintre cele mai teribile dosare privind devalizarea Bancii Bancorex, cazul SANCA, un jaf de proportia unei transe FMI.

Firma SANCA i-a apartinut lui Alexandru Raducan, un apropiat al PSD. Beneficiind de acoperirea şefilor sucursalei Lipscani ai Bancorex toate cele patru firme din grupul de firme SANCA au beneficiat de credite de 70 milioane de dolari: SANCA IMPEX- 58 milioane de dolari, Alcrev IMPEX- 5,9 milioane, Restaurantul Odobesti- 2,6 milioane, Astra 95 IMPEX- 1,7 milioane dolari. Oficial, creditele au fost acordate pentru „revitalizarea zootehniei romaneşti”, insa in realitate banii au  fost scosi din tara, cu largul concurs al unor ofiteri DIPI si SIE. 

Suveica SANCA, prin care a fost devalizt Bancorex-ul nu ar fi fost posibila, fara complicitatea  functionarilor bancari, Grigore Maimut si Ana Capetti. Cu sprijinul acestora au fost acceptate garantii fictive, au fost eliberate sume foarte mari, fara documente justificative si au fost falsificate alte acte si inscrisuri.


Imprumuturile insumand cateva milioane de dolari au fost garantate cu 10 ferme de animale cu un efectiv de… 136 de bovine, utilaje si instalații agricole dezafectate. Conform dosarului de urmarire penala, cu numarul  0215/1996, instrumentat de Directia de Cercetari Penale si Directia de Combatere a Criminalitatii Economico-Financiare,  Alexandru Raducan, Catalin Botezatu, Mihai Streanga, Constantin Botezatu și Decebal Ulea, toti asociati si administratori ai grupului de firme SANCA., Mirela Fako și Grigore Maimut, fosti directori adjuncti ai Filialei Lipscani ai “Bancorex”, au fost invinuiti pentru acte de  inselsciune, bancruta frauduloasa si infractiuni la Legea societatilor comerciale si abuz în serviciu in dauna intereselor publice, pentru funcționării “Bancorex”.


Fako si Maimut au  acordat ilegal credite în valoare de 3,5 miliarde catre SANCA. Raducan si Botezatu  au fost acuzati ca s-au folosit de aceste sume, "în scopuri contrare intereselor societății, înregistrînd în contabilitate datorii inexistente."

 Pe 31 martie 1997, dosarul a fost inaintat Parchetului de pe langa CSJ si a fost conexat cu un caz similar in care protagonisti, cu aceleasi acuzatii, erau alti  cinci asociati și administratori ai grupului SANCA. si  alti funcționarii bancari, invinuiti  de abuz in serviciu in dauna intereselor publice: Alexandru Dinulescu si  Aurel Iosif , Alexandru Ghiba, președinte, respectiv vicepresedinti ai „Bankcoop”, pentru ca au acordat tandemului Raducan- Botezatu credite in valoare de 665.000 USD.


Conducerea Bankoop a aprobat imprumuturile celor doi in calitate de persoane fizice, in interes propriu, acceptand drept garanție bunurile societatii „Restaurant Bar Odobești” SRL. Valuta a fost eliberata in numerar, deși plafonul legal, la aceea vreme  era de 5.000 USD, iar fosta conducere a bancii a acceptat reesalonarea succesiva a rambursarii, desi nu au fost achitate la termen ratele si dobanzile. Prejudiciul nu a fost recuperat niciodata!

Ceea ce ramane, insa in constiinta publica este telenovela pusa la cale de histrionul cu sexualitate incerta, Catalin Botezatu, pentru a se sustrage efectelor legii...Desi devalizarea celor doua banci  au fost conexate, oamenii legii nu au reusit sa-i trimita dupa gratii pe cei doi foarte intimi prieteni, Raducan si Botezatu...


Racolati ca informatori al celebrului serviciu secrtet al MI, UM 0215, transformat ulterior in DIPI si protejati de cativa prieteni sus pusi, printre care si Adrian Nastase, Stefan Mihailescu, alias Miki Spaga, Ilie Sarbu, cei doi asociati amorezi au reusit sa fuga din tara, la fel de misterios cum a disparut si fugarul mitoman, Sebastian Ghita...

Fiind vanat de alte servicii de informatii, mult mai serioase si chitite sa aplice legea,  Alexandru Răducanu, s-a predat, intr-un tarziu,  politiei italiene.   Grigore Maimut a fost prins intr-o ambuscada de catre  mascati, si intrucat nu s-a predat la primele somatii, a fost impuscat in gat,operat, vindecat si retiunut in arestul preventiv.


Catalin Botezatu ajuns in Italia, dupa arestarea asociatului activ, Alexndru Raducan, s-a speriat ca nu-l baga nimeni in seama, in tara Modei, se intoarce, cu coada intre picioare, la Bucuresti, cautand niste medici care sa-i intocmeasca un dosar medical din care sa reiasa, ca nu poate suporta regimul penitenciar.

Dupa ani de procese si grele interventii venite de la PSD, inculpatii din dosarul SANCA, Ana Capetii, Grigore Maimut, Mirela Fako au fost achitati pentru infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice. Alexandru Raducan a scapat de acuzatiile privind bancruta frauduloasa si inselaciunea, iar Constantin Botezatu si fiul sau Catalin Botezatu alaturi de Decebal Ulea, au fost gratiati.


Astazi, cu exceptia lui Catalin Botezatu, devenit unul dintre sifoanele 0215, racordat traficului de stupefiante si carne vie, toti protagonistii implicati in devalizarea celor doua banci, Bancorex si Bankoop au disparut din peisajul public, munca de ani lungi si grei  a procurorilor a fost aruncata, pur si simplu la gunoi, iar  cazul SANCA ocupa primul loc in topul datornicilor preluati de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului de la Bancorex.


Fostului presedinte Bancorex, Razvan Temesan, sustine public:  „Luni 17.03.1997, când m- am prezentat la bancă, personalul de la intrare mi- a comunicat că îmi este interzisă intrarea, din dispoziția consilierului special Grigore Maimut, care, câteva zile, a avut acces nelimitat la dosarele SANCA și altele în care era cercetat, cât și la arhivele Consiliului de Administrație și Comitetului de Direcție care au dezbătut și problemele legate de SANCA. După presiunea mediatică asupra FPS, privind prezența lui Maimut în Bancorex și pentru a aplatiza bănuielile poliției, domnul Maimut a fost trimis în SUA că director la Megapower din partea Bancorex. Este de asemenea de relevat că în timpul unei ședințe, în care unul a avut curajul să-l întrebe în legătură cu prezența domnului Maimut în bancă, domnul Florin Ionescu a răspuns că este consilierul lui special și l- a angajat pe proprie răspundere. Ulterior toate arhivele Consiliului de Administrație au fost încărcate în saci de hârtie și cu un opis în care era menționat doar numărul de saci, au fost transmise DGP care după 2 ani le- a returnat băncii”.


Ceea ce si-ar fi dorit Catalin Botezatu, ca noi sa nu ne reamintim vreodata este asadar, acest teribil episod, in care a fost dat in urmarire generala prin Interpol si acuzat de bancruta frauduloasa si inselaciune, in dosarul "SANCA- Bancorex", in urma cu 20 ani, alaturi de asociatul sau de la acea vreme, Alexandru Raducan, dosar in care apareau nume grele, ale unor inalti demnitari. In Italia, ascunzandu-se impreuna cu Raducan a intrat in contact cu Joshua Castellano, nepotul Pupettei Maresca, liderul CAMMOREI (Mafia Napoletana), cu care se va asocia, mai tarziu in afacerile cu cluburi de noapte...

Pentru a înțelege mai bine lumea lui Botezatu, a trebuit sa ne intoarcem, in timp,  la mijlocul anilor ’90, cand frumuselul nostru designer, se ocupa de restaurantul Odobesti și crama Miorița, doua localuri frecventate intens de mafia tiganeasca si de ofiterii acoperiti ai fostei  UM 0215. Luat la ochi de serviciile secrete dupa  prejudicierea  Bancorex, Raducan a fost interceptat, cativa ani, dosarul sau de la Direcția de Investigații Economice insumand cateva sute de pagini. . Pe interceptări “a căzut”, printre altii si bunul nostru prieten, creatorul de moda Catalin Botezatu. In 1995, cei doi actionari au solicitat MAPN sa acorde firmei SANCA licenta de vanzare de armament si echipamente militare.

Exista la dosar, cateva interceptari si casete video cu "giumbuslucurile de alcov" ale cuplului-tandem infractional Raducan-Botezatu...stenogramele acestora fiindu-va oferite, intr-un episod ulterior...