Straniile avansari in grade si functii ale lui Gabriel Oprea

Cariera militara a lui Gabriel Oprea incepe in 1980 ca subofiter al UM 2456, Batalionul de deservire a Directiei Gospodarie, cu functia de ospatar al Restaurantului Haiducul al MApN. 

In calitatea sa de ospatar care servea la mesele unor importante cadre militare, este racolat de Directia a IV-a din DSS (contrainformatii militare). 

Intre 1980-1983 urmeaza Scoala Militara de Ofiteri Activi N. Balcescu din Sibiu si devine ofiter de intendenta (de aici i se trage si porecla:"izmenarul") 


In perioada 1983-1990 ocupa postul de ofiter de intendenta in cadrul MAPN, dar are si calitatea de ofiter acoperit in Directia a IVa a Securitatii Statului, in colaborare si cu Directia I ( Politia Politica, condusa de gen Gheorghe Rat) 

In 1985 se inscrie la Facultatea de Drept, cursuri fara frecventa (FF) din cadrul Universitatii Bucuresti, pe care o absolva in 1990. 


Devine cosilier juridic incadrat in Ministerul Apararii Nationale si ajunge la gradul de capitan in anul 1993 in cadrul trupelor auxiliare. 

In 1997 obtine diploma Colegiului National de Aparare care atesta absolvirea cursurilor postuniversitare pe teme de Securitate Nationala. 


In 2001 este reactivat in armata si de la gradul de capitan ajunge direct general maior desi o asemenea avansare s-a facut cu incalcarea prevederilor din Ghidul Carierei Militare si din Legea nr. 80/1995 (Statutul Cadrelor Militare). 

Iata stagiile minime de la un grad la altul: sublocotenent/aspirant - 3 ani, pt. celelalte grade de la locotenent la lt.colonel/cpt. comandor - de 5 ani, de la colonel/comandor in sus - fara stagiu in grad. 


Asadar, Gabriel Oprea ajunge general-maior sarind peste etapele de maior, locotente colonel, colonel si general de brigada si asta pe timp de pace (sic!) 

Intre 2001-2002 ocupa functia de secretar de stat si presedinte al Administratiei Naționale a Rezervelor Statului. 


Intre 2002-2003 a fost prefectul capitalei desi era ofiter activ incalcand Legea 80/1995 din Statutul Cadrelor Militare, intrucat Prefectul este desemnat politic, iar militarii nu pot fi numiti in functii politice. In 2003 este trecut in rezerva cu gradul de general-maior. 

In 2008 a primit a 3-a stea (general-locotenent), fiind tot in rezerva. In 2009, presedintele Traian Basescu ii confera cea de-a 4-a stea ( General de Armata). 

In perioada 2000 – 2002, Gabriel Oprea a fost director adjunct al Colegiului National de Aparare si profesor asociat la catedra de Securitate Naționala Incepând cu 2001 Gabriel Oprea a devenit profesor la Colegiul National de Aparare, iar din 2002 conducator de doctorat la Academia de Politie „Alexandru Ioan Cuza”. 


Intre 2003 – 2005, Gabriel Oprea a fost membru in Comisiile de Specialitate ale Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare - Comisia de Stiinte Militare, Ordine Publica și Siguranța Naționala. 


In 2008 devine profesor si conducator de doctorat la Academia Nationala de Informatii. 2009-2012 a fost ministrul Apararii In prezent este ministrul de Interne si vicepremier cu responsabilitati in Siguranta Nationala 

Gabriel Oprea a fost distins în 2000 de catre președintele Emil Constantinescu cu Ordinul National Steaua Romaniei în grad de Cavaler, iar in 2002, presedintele Ion Iliescu i-a acordat Ordinul National Serviciul Credincios in grad de Cavaler.