Sovieticii au creat Securitatea dupa modelul NKVD

Dupa importarea comunismului facuta cu tancurile sovietice a fost infiintata Directia Generala a Securitatii Poporului, prin decretul 221 al Prezidiului Marii Adunari Nationale a Republicii Populare Romania .  


Primul Director General a fost numit direct de la Moscova si s-a numit Pantelei Bodnarenko (1902-1985) care si-a schimbat numele in Pintile Gheorghe , poreclit ”PANTIUSA”. A fost impus si sustinut de Ana PAUKER (nascuta Hanna RABINSOHN ) si de Teohari Georgescu (Techo BLUM ).

(Gheorghe Pintilie)

"Pantiusa" era un vechi agent NKVD , trimis in Romania in perioada interbelica in mai multe misiuni de spionaj si diversiune si facea parte din cei 1.150 de fosti activisti ilegalisti cat au existat in Romania pana la 23 august 1944 dintre care 95 % erau alogeni (rusi , ucraineni , evrei-rusi , unguri si bulgari ). Este arestat de Siguranta Statului si intemnitat la Doftana unde ii cunoaste pe Gheorghe Gheorghiu – Dej si pe Iosif Chişinevski. 


Este eliberat dupa 23 august 1944 , din penitenciaul Aiud si este numit imediat Sef al Departamentului Special al CC al PCR . Unul dintre primele sale acte din activitatea lui de dupa ocuparea Romaniei de tancurile sovietice a fost asasinarea fostului prim-secretar al PCR , Stefan FORIŞ (care fusese agent SSI), in sediul fostei Legatii Poloneze din Bucuresti. Prin functia primita in CC al PCR , a orientat Siguranta Statului eclusiv spre combaterea dusmanilor comunistilor si a contribuit din plin la infiltrarea Sigurantei cu membri activi ai vechilor retele de spionaj soietice din Romania. 


Asa au penetrat in sistemul de inteligenta si siguranta, imediat dupa razboi tovarasii: Alexandru NICOLSCHI (Boris GRUNBERG ) , Vladimir Mazuru , Serghei Nicolau ( Serghei Nikonov) Pana in 1951, Siguranta a fost transformata in Securitate , organizata dupa modelul NKVD. 

"Pantiusa", ajuns primul Sef al Securitatii Romane , este descris de alti comunisti din acea vreme drept ” un tip grobian , primitiv , semianalfabet , nu stapanea scrisul si vorbea prost limba romana ” Tine legatura activa cu MGB -ul sovietic creat in martie 1946 si transformat in KGB in martie 1951 . 

Sotia lui Pantelei Bodnarenko, alias Pintile Gheorghe pe numela sau Ana Toma , era o versata agenta a Directiei de Informatii Externe a NKVD. Ana Toma era nascuta pe numele real Hanna Grossman. "Pantiusa"a fost eliberat din functie la 20 septembrie 1952 , cand DGSP se transforma in Ministerul Securitatii Statului, iar la conducere ajunge vehiul ilegalist Alexandru Draghici. 

(Alexandru Draghici)

Casatorit cu o evreica – unguroaica , Draghici fuge in Ungaria in 1990 de frica mâniei populare , de teamă ca familiile victimelor opresiunii comuniste să nu încerce să se rabune pe el. Crimele si abuzurile lui au fost denuntate la Plenara PCR din aprilie 1968 , cu toate acestea Nicolae Ceausescu l-a decorat cu Ordinul Tudor Vladimirescu , clasa a II-a , in 1971 cu ocazia semicentenarului PCR .