Misterele din decembrie 1989.Serviciul secret al Ministerului de Interne, UM 0215 a debutat ca o oficina KGB

Un remeber necesar: 

Pe 26 decembrie 1989, presedintele Consiliului Salvarii Nationale, Ion Iliescu, a dipsus transferarea Departamantului Securitatii Statului (DSS) si fortelor de ordine comanda de la Ministerul de Interne, la Ministerul Apararii, iar la 30 decembrie a semnat un decret care prevede dizolvarea DSS.


(Gelu Voican Voiculescu)

Insa, noul prim-vicepremier, Gelu Voican Voiculescu, la inceputul anilor '90 a considerat ca este foarte util, pentru puterea nou instalata sa permita ofiterilor SMB (Securitatea Municipiului Bucuresti,  Directiei I a Securitatii, cei care aveau ca scop monitorizarea si eliminarea dusmanilor politici, precum si celor din Directia a IV a (contra-informatii militare), sa se transfere in nou infiintata UM 0215. 

Aceasta unitate a fost infiintata in luna ianuarie 1990, prin colectarea de aproximativ 400 de angajati ai fostei Securitati. Imediat, UM 0215 a devenit un Serviciu Secret arondat Ministerului de Interne, cu reputatia unei veritabile forte armate de politie politica, care nu s-a sfiit sa foloseasca metode securistice, operatiuni sub acoperire, sa utilizeze identitati multiple, inregistrari ambientale, ale telefoanelor si a altor mijloace de comunicare. 


Cosmetizarea securitatii ca politie politica Initial s-a numit Directia Speciala de Informatii si era subordonata direct ministerului de Interne. Unul dintre cele mai mai scandaluri in care a fost implicata este operatiunea "Curatarea", in care ofiterii au colaborat cu minerii in vederea degajarii protestatarilor din Piata Universitatii si a intimidarii liderilor partidelor din opozitie. 

In 1998, CSAT a decis desfiintarea UM 0215, dupa implicarea ei in operatiuni iliegale de filare, interceptare si compromitere a unor politicieni si jurnalisti. Alt motiv invocat de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a fost ca aceasta unitate a preluat in randurile ei cadre din fosta Securitate, incalcand astfel legislatia in vigoare.


La momentul desfiintarii, UM 0215 avea 1.300 de angajați, care au fost preluati de doua noi unitati: Serviciul de Protectie al Ministerului de Interne, și Directia Generala de Investigatie a Criminalitatii din IGP. In aprilie 1999, Constantin Dudu Ionescu, pe atunci ministru de interne, a semnat decretul de infiintare si organizare al Directiei Generale de Informatii și Protectie a Ministerului de Interne - U.M. 0962 la conducerea caruia a fost instalat Virgil Ardelean.Curand, la UM 0962 a aparut Divizia de Informatii, care lipsea pana atunci din organigrama. 

In 2001, premierul Adrian Nastase autoriza UM 0962 să utilizeze „mijloace tehnice specifice” pentru obținerea informațiilor. 

(Virgil Ardelean "Vulpea") 

Printr-o ordonanta de urgenta din 23 decembrie 2012, seful Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna si adjunctii acestuia vor fi numiti prin decizie a premierului, si nu prin ordin al ministrului de resort.Un alt scandal care a zguduit din temelii institutia a fost cel in care Virgil Ardelean, supranumit si "Vulpea", a cerut aprobare ca sa asculte telefoanele unor jurnalisti de la agentiile Mediafax si AM Press, sub pretextul ca unii dintre politisti le furnizeaza reporterilor informatii despre anchete aflate in desfasurare.

Numele DGIPI este legat si de disparitia lui Omar Haysam. In iulie 2006, la o luna de la fuga omului de afaceri sirian, Ardelean si-a prezentat demisia. A plecat insa din functie abia dupa un an, cand a fost inlocuit cu Petre Albu. In 2014, Premierul Victor Ponta l-a eliberat din functie pe seful DGIPI, Gelu Oltean, pentru suspiciunea ca ar fi implicat in dosarele Uioreanu si Isaila. Fostul sef al DGIPI negocia cu fostul presedinte al CJ Cluj, Horia Uioreanu (PNL), trimis in judecata pentru coruptie, numirea unor sefi de politie. Potrivit unor surse locale, Vasile Pogacean, omul de afaceri arestat in dosarul Uioreanu, este finul lui Gelu Oltean din prima casnicie cu Angela Rusu, cantareata de muzica populara.Seneatorul PSD Marius Isaila a fost trimis in judecata de DNA pentru coruptie,fiind acuzat ca se intalnea cu Oltean pentru a afla daca este monitorizat. 

Fondator al UM 0215 acuzat ca prejudiciat statul roman cu o suta de milioane de euro Anul trecut, un tribunal din Insulele Cayman a decis ca fostul deputat PDSR Mihai Tanjala, cunoscut ca fondator al UM 0215, sa fie extradat in Romania. Tanjala, a fugit din Romania dupa ce a fost condamnat la 5 ani de inchisoare si era dat in urmarire internationala prin Interpol. A fost arestat in luna octombrie in Insulele Cayman. 

(Mihai Tanjala) 

Mihai Tanjala a fost ofiter de contrainformatii inainte de 1989. Dupa Revolutie, a fost fondator al celebrei UM 0215 , deputat PDSR, om de afaceri controversat si pretendent al unor despagubiri cu titluri de proprietate avind o valoare care bate spre 100.000.000 de euro a fost condamnat la cinci ani cu executare in Romania.De la momentul pronuntarii sentintei, in decembrie 2011, a fugit in SUA si acum este proprietarul unui aerodrom in Florida.

Punct. Si de la capat... 

In luna februarie 2016, premierul Dacian Ciolos l-a eliberat din funcție pe seful Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) al Ministerului de Interne, Nicolae Gheorghe, și pe unul dintre adjuncții acestuia, Nelu Zarnica. Surse de incredere din Ministerul de Interne au afirmat ca tandemul Gheorghe-Zarnica transformase DGIPI intr-o divizie personala pusa in slujba fostului prim ministru, Victor Viorel Ponta. 

La conducerea interimara, a fost numit Rares Vaduva, care a absolvit in anul 1999 Facultatea de Drept a Academiei de Politie ,,Alexandru Ioan Cuza” din București. Intre 2006 – 2014, Vaduva a exercitat functii de conducere si de executie in cadrul Serviciului Roman de Informatii (SRI), apoi a fost numit ca subsecretar de stat la DGIPI.