Masonerie si Securitate: Afacerile lui Licio Gelli (P2) cu fosti demnitari comunisti si spioni romani, dupa 1990

Licio Gelli incepe afacerile cu guvernul comunist, dupa ce l-a introdus pe dictator in lumea masoneriei revolutionare, initiindu-l in 1966. Preluat de generalii Doicaru si Pacepa, conducatorii Departamentului de Securitate Externa, dar si consilierii personali ai lui Ceausescu,Gelli este introdus la Romtehnica si este implicat in traficul international de armament. 


In 1990, Gelli a declarat presei ca „romanii nu sunt pregatiti sa recupereze conturile lui Ceausescu”, insinuand ca stie cate ceva despre existenta si locatia secreta a conturilor prin care ofiterii DIE trimiteau dolari in Romania, pana in 1989, iar in 1995, Licio Gelli a fost de zece ori la Timisoara, Oradea şi Bucuresti. 

(Nicolae Doicaru si Ion Mihai Pacepa) 

Chiar daca la inceputul anilor '80, Loja P.2 a fost oficial inchisa, iar membrii acesteia dispersati in cadrul altor loji apartinand Marelui Orient al Italiei, Licio Gelli va continua nestingherit complicata activitate conspirativa, gandita si sprijinita de catre K.G.B. Dupa anii '90, Gelli deschide noi fronturi fiind sprijinit si de ofiteri romani.

Unul dintre ele a fost in Ghana, foarte bogata in aur. Fosta colonie britanica din Africa si-a deschis larg portile catre capitalul strain. O noua legislatie miniera atrage fluxuri de bani din toata lumea, de la corporatii occidentale pana la guvernul chinez. Alt front operativ s-a desfasurat in Vietnam. In aceeasi perioada, comunistii de la Hanoi aplica "Doi Moi", o politica de reforma economica asemanatoare cu Perestroika.
 (Corneliu Burtica) 


La Arezzo, Italia in 1994, la vila sa din Toscana, o regiune cu traditie in prelucrarea metalelor pretioase, fostul mare maestru al lojii masonice Propaganda Due (P2) il primeste cu bratele deschise pe un fost demnitar comunist din Romania, Corneliu Burtica. Acesta fusese fostul ministru al comertului exterior in regimul Ceausescu. Intalnirea dintre cei doi urma sa deseneze un triunghi al banilor Ghana-Vietnam -Italia. 

Un alt personaj roman cu care Gelli a facut afaceri atat "initiatice", cat si profane este generalul Bartolomeu Constantin Savoiu, functionar economist intr-o intreprindere de comert exterior, Ministerul Comertului Exterior al Romaniei intre 1968-1970, devenit consilier comercial intr-o societate italiana, sef de vanzari al unei companii alimentare din Franta ,1972-1973; sef al unui departament de vanzari intr-o companie americana de produse chimice industriale, cu desfacere tot in Franta din 1974 pana in 2006.

(gen. Savescu, Marcel Shapira si Horia Nestorescu Balcesti)


In decembrie 2011, in orasul Arezzo, pe Via Santa Maria delle Grazie, la faimoasa Vila Wanda a contelui Licio Gelli, au ajuns intr-o vizita protocolara generalul Constantin Bartolomeu Savoiu si Horia Nestorescu-Balcesti, membri ai obedientei Marea Loja Nationala Romana 1880, unde au discutat despre ridicarea unei Loje afiliata P2 in Romania.

 (Toni Grebla, Ion Bircina si Bartolomeu Savoiu) 

In 2015, DNA ii trimite in judecata pe judecatorul CCR Toni Greblă, masonul Bartolomeu Savoiu, alți doi parlamentari și un interlop, implicati in trafic de influenta si falsificare de acte de export spre Federația Rusa. Asupra lui Savoiu planeaza suspiciunea savarsirii infractiunii de constituirea unui grup infractional organizat (in forma constituirii si sn vederea pregatirii infractiunii de folosire, la autoritatea vamala, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate)