Adrian Sarbu: de la valetul lui Silviu Brucan la "shogun" media

Adrian Sarbu a fost "ordonanta" lui Silviu Brucan, care i-a trasat sarcina sa devina „operatorul oficial“ al Revoluţiei din 1989, fiind părtaş inclusiv la procesul soţilor Ceauşesu. 



Un student mediocru, dar obraznic, Adrian Sarbu reuseste sa se angajeze inainte de 1989 ca  regizor la Studiourile de Film Sahia. Pe 22 decembrie 1989, filmeaza prima intalnire a Consiliului Frontului Salvarii Nationale, care a avut loc in sediul CC al PCR, fiind introdus in schema de Brucan.

Face primii bani frumosi din vanzarea catre posturile internationale de televiziune a casetelor cu asa zisa Revolutie, pe care le-a filmat in calitatea sa trasata de mentorul sau.


Devine consilier personal al premierului Petre Roman, secretar de stat responsabil cu comunicarea şi imaginea Executivului României. 

In timpul manisfestaţiilor din 13-15 iunie 1990, din Piaţa Universităţii,Adrian Sarbu, cel care avea sa se autointutuleze gurul democratiei romanesti, a cerut Armatei dinamită pentru a arunca în aer balconul Universităţii. 


A fost audiat ca martor in 2005,  in dosarul „Mineriada“, iar in 2016 i s-a schimbat calitatea procesuala in inculpat, fiind acuzat ca a chemat câteva trenuri cu mineri la Bucureşti. 

Pentru serviciile aduse grupului de complotisti format din Iliescu, Roman si Brucan, Sarbu primeste postul de manager general al postului PRO TV, iar in 2001, guvernul Nastase ii sterge o datorie de o mie de miliarde de lei vechi si ii acorda o subventie de 276 milioane de lei vechi pentru cultura (sic!)


In 1995, Sarbu apare alaturi de Ion Tiriac si Ronald Lauder, fondatorul CME si mostenitorul imperiului cosmeticelor Estee Lauder, anunţand lansarea postului PRO TV, alături de alte canale dedicate sportului, filmelor, femeilor sau muzicii.  De fapt, implicarea lui in media a inceput in 1991 cand a infiintat ,cu sprijin de la guvern si finantare de oamenii regimului Iliescu-Roman, firma MEDIAFAX si primul radio local privat, PRO FM.


Ion Tiriac il introduce pe Adrian Sarbu in cercul restrans al investitorilor occidentali si cu finanatrea de la Lauder, impreuna cu cei mai buni angajati, racolati de la AMEROM si SOTI, lanseaza in eter PRO TV ca un concurent direct al postului ANTENA 1, infiintat cu banii de la CRESCENT si ICE DUNAREA de Dan Voiculescu, in 1994.


Drept multumire pentru sprijinul acordat de-a lungul anilor, Sarbu il  face celebru pe SILVIU BRUCAN (SAUL BRUCKNER), dandu-i o emisiune, Profetii despre trecut, moderata de Lucian Mandruta. Astfel, cel care a venit in Romania cu tancurile sovietice in 44, care a facut parte din complotul KGB impotriva lui Ceausescu a devenit un profet simpatizat de public si ramas in constiinta publica pentru fraza: "romanilor le vor trebui 20 de ani sa se destepte!" (sic!)


Subventia pentru cultura pe care a primit-o de la guvernarea Nastase s-a concretizat la PRO TV prin: manelizare, promovarea marlaniei si a prostului gust, filme de duzina si ore de publicitate comerciala. (sic!)

Dar, ca sa intelegem dispretul acestui fost mogul de presa, supranumit Shogunul, fata de romani, sa parcurgem pe scurt cateva date din biografia maestrului sau, Brucan.


Saul Bruckner a fost numit în septembrie 1944 secretar general de redacţie la ziarul Scânteia, de la tribuna căruia a cerut condamnarea la moarte, printre alţii, a lui Iuliu Maniu, Gheorghe I. Brătianu, Corneliu Coposu, Radu Gyr şi Pamfil Şeicaru. Soţia sa, Alexandra Sidorovici, a fost acuzator public al Tribunalului Poporului, lucru amintit şi de Petre Ţutea. Între anii 1948 - 1949 a fost profesor de ziaristică la Universitatea din Bucureşti, deşi nu avea decât 6 clase de liceu.


    In prezent, Parchetul General il acuza pe Adrian Sarbu de evaziune fiscală, instigare la evaziune fiscală, instigare la delapidare și spălare de bani, prejudiciul în acest dosar ridicându-se la 61.588.159 lei (aproximativ 14 milioane de euro).